Sommarjobb 15 år

Lästid: 1 min

Malin Steigert
Malin Steigert
Malin Steigert Malin Steigert
Malin jobbar som Customer Success Manager och är utbildad civilekonom med inriktning Service Management. I rollen ingår arbete med kundrelationer, försäljning, projektledning och produktutveckling.
Publicerad 29 Feb 2024

Hur får man sommarjobb vid 15 år? Genom aktivt sökande. Som femtonåring kan du börja söka lediga sommarjobb på egen hand. Det är vanligt att företag runt om i Sverige faktiskt tar in personer i denna ålder. Problemet är bara att det är fler personer som söker jobben än vad det faktiskt finns lediga sommarjobb. Det är därför viktigt att vara i god tid med ansökningarna.

Sommarjobb lön - 15 år

Vilken lön du får på ditt sommarjobb är idag olika från arbetsplats till arbetsplats. Även vilken typ av anställning du har. En riktlinje för vad en 15-åring tjänar på sitt sommarjobb är cirka 50–80 kronor i timmen. Föreslå 80 kronor i timmen vid lönesamtal, men var beredd på att förhandla.

Regler - sommarjobb för 15-åringar

Har du fyllt 15 och ska söka sommarjobb är det viktigt att ha koll på regler gällande arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket får du endast får arbeta med lätta och ofarliga saker, inte ta hand om tunga lyft och ha en handledare som håller ett vakande öga på att det går bra. Du får inte jobba mer än 7 timmar per dag och maximalt 35 timmar i veckan.

Hitta sommarjobb

Skapa en konto och få personliga jobbförslag inför sommarjobbsäsongen.