Sjukpenning – Det här behöver du veta om du blir sjuk

Lästid: 4 min

Märtha Holmström
Märtha Holmström
Märtha Holmström Märtha Holmström
Märtha arbetar som HR-ansvarig och har en kandidatexamen i Sociologi med inriktning personal- och arbetslivsfrågor. I sin roll hanterar hon bland annat löpande rekrytering, personalfrågor och löneadministration.
Uppdaterad 01 Aug 2024

Vanliga frågor

Vad är sjukpenning, vem har rätt till det och hur mycket kan jag få egentligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna och delar våra bästa tips till dig som har sjukpenning.

Vad är sjukpenning?

Sjukpenning är pengar du får från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Under de två första veckorna när du är sjuk betalar arbetsgivaren sjuklön istället för din vanliga lön. Om du fortfarande är sjuk efter två veckor har du rätt till att ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Om din arbetsgivare inte betalar ut sjuklön kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Tänk på att sjuklönen varierar om du är anställd eller arbetslös.

Vem kan få sjukpenning?

Du har rätt till sjukpenning om du…

… Inte kan arbeta dina ordinarie arbetstider på grund av att du är sjuk

… Förlorar inkomst

… Har försäkring i Sverige

Få mer information på Försäkringskassan.se.

Hur länge kan man få sjukpenning?

Du kan som mest få sjukpenning i 364 dagar under en ramtid på 450 dagar. Därefter har du rätt till att ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå med 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Lider du av en allvarlig sjukdom har du rätt till att ansöka om sjukpenning på normalnivå även efter 364 dagar.

Hur beräknas sjukpenning?

Sjukpenning beräknas på din lön och mer exakt det som kallas sjukpenninggrundade inkomst (SGI), vilken är 97 procent av din totala inkomst (innan skatt) och denna fastställs av Försäkringskassan. Därefter får du knappt 80 procent av din lön, men som högst 804 kronor om dagen.

Hur mycket får jag i sjukpenning?

Sjukpenningen är totalt knappt 80 procent av din lön, men eftersom detta är individuellt kan vi inte svara på hur mycket du får ut som sjukskriven. Du kan få sjukpenning på 25, 50, 75 eller 100 procent.

Räkna ut sjukpenning via Ersättningskollen på Försäkringskassan.

Räkna ut din sjukpenning

4 saker att tänka på om du blir sjuk

Vilka möjligheter har du till ersättning om du blir sjuk, har arbetsgivarens kollektivavtal någon betydelse och hur är det egentligen att resa utomlands när jag har sjukpenning? Här delar vi med oss av 4 saker du måste tänka på om du har sjukpenning från Försäkringskassan.

1. Kolla upp hur mycket pengar du kan få

Via Ersättningskollen kan du räkna ut din sjukpenning om du skulle bli långtidssjuk eller råka ut för en olycka. Där kan du se din totala ersättning från arbetsgivaren, Försäkringskassan, ditt fackförbund och din sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Märker du att sjukpenningen inte kommer räcka för att täcka dina utgifter är det viktigt att du så tidigt som möjligt sätter en plan för din ekonomi. Om du inte redan har en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan vi rekommendera dig att skaffa en.

2. Undersök vilka möjligheter du har

Om du blir sjuk kan du få ersättning på flera sätt:

  • Arbetsgivaren (kollektivavtalad försäkring) – Arbetsgivaren betalar din sjukersättning de första 14 dagarna, därefter måste du vända dig till Försäkringskassan för att ansöka om sjukpenning. Tänk på att skicka in läkarintyg till både arbetsgivare och Försäkringskassan.
  • Försäkringskassan –Som vi nämnde ovan är det hit du vänder dig för att få sjukpenning efter de första 14 dagarna som sjuk.
  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring som du har privat – Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller.
  • Facket – Många fackförbund har extra sjukförsäkringar för sina medlemmar. Kontakta ditt fackförbund för att kolla upp vad som gäller för dig. Är du inte med i facket? Då tycker vi att du ska gå med redan i dag. I den här artikeln kan du läsa mer om att gå med i facket och om vanliga fackförbund samt få svar på vanliga frågor om fackförbund och fackföreningar.

3. Kollektivavtal kan ge ytterligare ersättning

Om din arbetsplats har kollektivavtal kan du ha rätt till ersättning genom Avtalsgruppsjukförsäkringen (ASG) om du blir sjuk. ASG är en ersättning du får utöver din sjukpenning från Försäkringskassan som du kan ansöka om när du varit sjuk i mer än 14 dagar.

4. Sjukpenning och resa utomlands

Är du sjukskriven och har sjukpenning men har planerat att resa utanför EU behöver du först ett godkännande från Försäkringskassan innan du kan resa. Om du inte gör detta riskerar du att inte få sjukpenning under tiden du är utomlands.