11 tips inför ditt lönesamtal för att lyckas med din löneförhandling

Lästid: 6 min

Malin Steigert
Malin Steigert
Malin Steigert Malin Steigert
Malin jobbar som Customer Success Manager och är utbildad civilekonom med inriktning Service Management. I rollen ingår arbete med kundrelationer, försäljning, projektledning och produktutveckling.
Uppdaterad 14 Mar 2024

Är det snart dags för löneförhandling och du har ingen aning om vilka argument du ska ha med i ditt lönesamtal för att få upp lönen? Lugn, här kommer flera löneförhandlings-tips som du bör ha med dig när du ska löneförhandla med chefen.

För att göra det så tydligt som möjligt har vi delat upp det i två olika delar – en som innebär att löneförhandla årligen som anställd (eller löneförhandling efter provanställning om du fått med det i avtalet) och den andra som innebär löneförhandling vid nytt jobb/nyanställning. Självklart kan du ha användning av tipsen i båda delarna – oavsett om det är inför en nyanställning eller för ett befintligt jobb.

Lönesamtal, eller löneförhandling, är något som ofta sker en gång per år. Det är vanligt att löneförhandla i samband med ett medarbetarsamtal. Detta är något som din chef ofta meddelar inför samtalet.

Att förbereda sig väl inför ett lönesamtal är såklart lika viktigt som när du ska förbereda dig för arbetsintervju eller för en föreläsning. Att förbereda smarta argument vid din löneförhandling kommer göra att du har en skönare känsla inför lönesamtalet, och samtidigt ge dig bättre förutsättningar så att du kan komma ut nöjd från mötet.

Löneförhandling – nytt jobb

Att löneförhandla vid nytt jobb är inte det enklaste. Ofta är man så glad för att ha fått jobbet och då är ofta lönen det sekundära. Dock är det såklart en viktig del i rekryteringsprocessen och något som du bör förbereda dig väl inför. Självklart beror det på hur tidigt i processen denna del kommer – vissa rekryteringsprocesser har det tidigt, medan andra har det precis i slutet.

1. Hänvisa till din erfarenhet

Kanske det viktigaste (och enda?) riktiga argument vid löneförhandling för ett nytt jobb. Eftersom du mest troligt inte arbetat med din chef tidigare kommer det vara svårt för hen att veta vilken lön du är ”värd”. Därför kan det vara en idé att prata om dina tidigare erfarenheter som du kan ge paralleller med ditt nya jobb.

2. Prata om dina unika kompetenser

Liknande punkten ovan med erfarenhet kan du på samma sätt prata om specifika kompetenser som du besitter och kan vara oumbärligt för arbetsgivaren att få in i organisationen genom att anställa dig. Använd din fantasi och ta fram matnyttiga argument.

3. Lägg dig högre än vad du tror att du kommer få

Kanske den mest klassiska, men också ett väldigt bra tips vid löneförhandling för ingångslön. Här kan du sätta nivån och därmed inte riskera att bli besviken om du inte skulle få det som du önskar. Dock ska du vara medveten om att arbetsgivaren ofta är med på att du lagt dig högt, precis på samma sätt som det görs vid köp- och säljförhandlingar. Viktigt här är dock att inte lägga sig för högt. Det kan ofta stjälpa mer än vad det hjälper!

4. Referera till meningar i jobbannonsen

Här kan det vara smart att läsa jobbannonsen på nytt och använda dig av meningar som står i annonsen, exempelvis: ”Vi söker dig som är ansvarstagande och erfarenhet av SAP”. Referera då till detta och poängtera att du är just den personen med den erfarenheten, och att du därför är värd en högre lön.

5. Pengar är inte allt

Det är ju inte bara lön man kan förhandla om. Märker du att det blir för utmanande att få upp lönen. Prova då att få upp antalet semesterdagar (enligt lag minst 25 dagar), betald utbildning, tjänstebil, flexibla tider, arbeta hemifrån osv.

Löneförhandling – efter provanställning eller som anställd

Du som ska ha lönesamtal vid en befintlig anställning har kanske redan erfarenhet av det och vet hur din chef brukar agera. Oavsett om du har erfarenhet av det kan det vara bra att läsa våra tips inför ditt lönesamtal nedan. Det gör dig mer förberedd och därmed har du en betydligt större chans att komma ut nöjd från löneförhandlingen.

6. Hur har du presterat under året?

Detta är den överlägset viktigaste frågan du ska ställa dig själv. Det är här din chef kommer göra en bedömning om hur du har levererat under året. Vad har du bidragit med för arbetsgivarens utveckling? Hur mycket ansvar har du tagit? Vilka problem har du löst? Se till att tänka igenom hur ditt år har varit.

7. Ge exempel på prestationer under året

Ett bra tips inför att du ska löneförhandla är att skriva ner det som just du har bidragit med under året. Notera och träna in de prestationer som du själv är nöjd med och som du tror att din chef kommer att komma ihåg – använd sedan dessa som argument när du löneförhandlar.

8. Läs på om företagets lönepolicy

Har företaget en lönepolicy eller löneriktlinjer som de går efter? Se då till att du är påläst och kan dessa som ett rinnande vatten. Med största sannolikhet är detta något som din chef måste förhålla sig till, då det ofta är ledningsbeslut utifrån kollektivavtal. Koppla lönepolicyn till dina prestationer och kunskaper så mycket du kan.

9. Jämför dig inte med kollegorna

Att jämföra sig med andra är sällan en bra strategi. Visst, det kan vara en idé att höra sig för vad andra har i lön, men du vet sällan exakt hur din kollegas arbetsbeskrivning ser ut och vad den personen har för avtal. Se hellre till att fokusera på dig själv och ditt eget avtal.

10. Undvik ultimatum

Att hota din chef/arbetsgivare med att du kommer att sluta om du inte får den lön du kräver är sällan en bra strategi. Om du däremot går i tankarna att säga upp dig, fokusera då istället på att få arbetsgivaren att vilja satsa på just dig för att du är viktig för dem.

11. Håll fokus och bli inte frustrerad

Det är sällan ett bekvämt samtal att löneförhandla. Ibland kan det bli stelt och en tuff förhandling. Här är det viktigt att du inte blir frustrerad och tappar humöret för att du inte får din vilja igenom. Då är risken stor att motparten agerar på samma sätt. Försök istället att behålla lugnet och var saklig i din ton. Det kommer du komma längst på!