Arbetsintervju – Så lyckas du

Lästid: 3 min

Marcus Tennby
Marcus Tennby
Marcus Tennby Marcus Tennby
Marcus har en ekonomikandidatexamen från Göteborgs Universitet och jobbar idag som COO på Noor Digital. Med över 10 års erfarenhet inom ledarskap, marknadsföring, rekrytering och teamarbete har Marcus en gedigen bakgrund och brinner för att skapa framgångsrika team och driva tillväxt.
Uppdaterad 14 Mar 2024

Vad roligt att du gått vidare i rekryteringsprocessen och ska få gå på arbetsintervju. Vi förstår om du känner dig nervös, men se till att förbereda dig ordentligt så ska du se att det går hur bra som helst. Här har vi samlat våra bästa arbetsintervju-tips och saker att tänka på vid arbetsintervju för att ge dig bästa möjliga verktyg för att lyckas på din intervju!

4 arbetsintervju-tips för en lyckad intervju!

1. Viktigt med förberedelser inför en arbetsintervju

Det är viktigt att förbereda sig inför en arbetsintervju. Öva på vanliga intervjufrågor hemma med en familjemedlem eller partner och låtsas att ni har en intervju på riktigt. Glöm inte att fundera ut eventuella motfrågor som kan uppstå och se till att fundera över dina starka och svaga sidor.

Ställ dig själv följande frågor:

 • Vad har jag för kunskaper? Vad är mina styrkor? Vilka svagheter har jag?
 • Hur passar mina erfarenheter och kunskaper den här tjänsten?
 • Vad kan jag bidra med på arbetsplatsen?
 • Vad vill jag lyfta upp under intervjun?

Kom ihåg att det blir allt vanligare med videointervjuer, så var beredd på att det kan bli aktuellt även för dig. Här delar vi våra bästa tips för dig som ska ha videointervju.

2. Läs på om företaget

Gör noggrann research om företaget du ska på intervju hos för att få riktigt bra koll på vad det verkar vara för typ av arbetsplats. Surfa in på deras hemsida för att samla information om organisationen och personerna som jobbar där (om oss-/kontakt-sida, nyheter/bloggartiklar, årsredovisningar med mera kan vara bra att kolla igenom). När du samlat på dig ordentligt med information är det dags att skriva ner dina iakttagelser och lämpliga frågor att ställa till rekryteraren.

Fundera över följande frågor:

 • Hur länge har företaget funnits? Hur har deras utveckling sett ut?
 • Var finns de?
 • Vilka tjänster/produkter har de?
 • Vad är det för typ av företag?

3. Läs på om tjänsten

Se till att lära känna det område du är intresserad av för att få en djupare förståelse för dina framtida arbetsuppgifter.

Förbered dig genom att:

 • Läsa igenom artiklar som personer med samma tjänst skrivit.
 • Dubbelkolla att dina kunskaper stämmer överens med vad arbetsgivaren frågat efter i platsannonsen.
 • Läs på om trender och senaste nytt inom ditt yrke.
 • Kolla upp vad den genomsnittliga lönen för liknande jobb ligger på. Här får du även tips inför din löneförhandling.

4. Kom i tid (men inte för tidigt!)

Se till att komma i tid till din intervju, inte för sent men inte heller för tidigt. Dyk upp när klockan slår den exakta tidpunkt ni har avtalat. Är du tidig kan du ta ett varv runt huset innan du går in på arbetsplatsen. Gå gärna förbi företaget några dagar innan intervjutillfället om du vill vara extra säker på att hitta. Glöm inte att ta höjd för eventuella trafikstopp.

Lycka till med intervjun!