18 vanliga intervjufrågor på arbetsintervjun

Lästid: 7 min

Erla Andersson
Erla Andersson
Erla Andersson Erla Andersson
Erla jobbar som Content Team Coach och arbetar löpande med SEO, coachning och teamutveckling. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap, men har även studerat retorik och företagsekonomi på GU. Tidigare i karriären har hon varit i resebranschen och restaurangchef inom fast food.
Uppdaterad 14 mars 2024

För att förbereda dig inför en arbetsintervju, gå igenom och svara på dessa 18 vanliga intervjufrågor för att öka din självförtroende och framgångsutsikter inför mötet med rekryteraren.

Att få möjligheten att komma på en arbetsintervju är få förunnat. Det innebär att just du har stuckit ut så pass mycket från mängden att rekryteraren tror och är nyfiken på dig. Därför har du nu alla möjligheter i världen att få just det jobbet du sökt!

Men hur förbereder man sig inför en arbetsintervju? Vilka är klassiska vanliga intervjufrågor? Känner du dig stressad och osäker? Ingen fara! Ta det bara lugnt. Nedan har vi tagit fram 18 vanliga intervjufrågor som rekryterare kan ställa på en intervju.

Se till att gå igenom alla frågor och förbered dig på dina svar. Skriv gärna ner svaren så att du enklare kan träna.

Allt under kontroll? Nu kör vi!

  1. Varför sökte du just den här tjänsten?

  2. En väldigt vanlig fråga där det är viktigt att du innan intervjun läser jobbannonsen flera gånger för att förstå exakt vad arbetsuppgifterna är, och vad det var med den som gjorde att du lockades att söka jobbet.

  3. Vad vet du om denna arbetsplats?

  4. Lite liknande som frågan ovan. Här är det extremt viktigt att du går in på företagets/organisationens hemsida (eller liknande) för att läsa på så mycket som möjligt. Läs på om dess historia, vilka som jobbar där, vad deras tjänster/produkter är. Ju mer du kan, desto mer kommer du kunna imponera!

  5. Berätta om dig själv

  6. Med den här frågan vill ofta den som intervjuar lätta på stämningen. Personen mittemot dig vill nu börja lära känna dig och få en bild om du är rätt person för just DEN HÄR tjänsten. Här är det väldigt viktigt att du har tränat på hur du ska berätta, för att få med det mest relevanta men samtidigt inte gå in för djupt i detaljer så att den som intervjuar dig somnar. Tips! Träna gärna med någon i din närhet.

  7. Hur har din utbildning förberett dig för din jobbkarriär?

  8. Ja, varför började du studera? Förhoppningsvis har du redan svaret på detta vilket gör det enkelt för dig. Har du inte det? Se då till att få till ett svar som är relaterat till jobbet du sökt, även om det är långsökt. Du kan alltid hitta paralleller.

  9. Av dina tidigare erfarenheter – vilka tror du är mest relevanta för denna roll?

  10. Liten delfråga på den tidigare frågan. Med denna fråga vill rekryteraren se vilka erfarenheter du har från tidigare jobb som kan vara bra för tjänsten. Är det mycket som är likvärdigt kommer de känna att det kommer bli en smidigare upplärning.

  11. Vad motiverar dig?

  12. Här är en fråga som mest troligt din blivande chef vill ha svar på. Tänk därför igenom detta svar då det kan hjälpa dig själv när du väl fått anställningen. Om din chef vet vad du motiveras av, kommer säkerligen du själv ha en roligare och bättre arbetssituation.

  13. Föredrar du att arbeta i grupp eller enskilt?

  14. En väldigt svår fråga att svara på såklart då de flesta människor gillar mixen. Men försök att tänka igenom vad du trivs bäst med. Det kan hjälpa rekryteraren och din blivande chef att få en bild av hur du trivs att jobba.

  15. Vilka är dina styrkor/svagheter?

  16. Två väldigt klassiska och vanliga intervjufrågor som rekryterarna ofta ställer. Varför? Jo, de vill såklart veta vilken självinsikt du har. Försök att komma på något annat svar än klyschorna. Och viktigast av allt. Se till att ha svar på dina svagheter – ingen är prickfri!

  17. Hur hanterar du stressiga situationer?

  18. Alla vill veta hur personer agerar under stress. Så enkelt är det. Försök här att sätta dig in i några stressiga situationer du haft i arbetslivet och hur du agerade då. Här är det bra om du fokuserar och tänker på positiv stress som du haft.

  19. Hur skulle din senaste chef beskriva dig?

  20. Återigen en fråga där rekryteraren vill veta din självinsikt. Försök att sätta dig in i din nuvarande/tidigare chefs situation och beskåda dig själv utifrån hur hen har upplevt dig. Hur är du på att ta egna initiativ? Hur bra är du på problemlösning? Var självkritisk och svara ärligt på den här frågan!

  21. Kan du berätta om en situation som varit obekväm eller där något gick snett – hur agerade du?

  22. Såklart en utmanande fråga att svara på då du såklart inte ska ta någon situation som är pinsam eller kan sabotera för dig. Dock är det viktigt att du här kommer på något bra som har hänt. Exempelvis att du kan visa på att du lärt dig av det som gick fel, eller att du agerade på ett sådant sätt som rekryteraren kan bli imponerad av. Återigen, tänk ut något trovärdigt som verkligen har hänt dig – lögner lyser igenom direkt!

  23. Berätta om någon situation i arbetslivet som du är stolt över, där du levererade något utöver det som förväntades av dig.

  24. Här är det bra om du kan nämna någon prestation i arbetslivet som verkligen sticker ut. Vad var det du levererade som gjorde att chefen berömde dig inför alla anställda? Vad var det som gjorde att du vann förstapriset på bolaget?

  25. Vad tror du att du gör om 5 år?

  26. Också en väldigt klassisk och vanlig intervjufråga som rekryteraren inte kräver något superlångt eller utvecklande svar på. Här är det mest intressant för arbetsgivaren att få veta om dina ambitioner i livet. Om du planerar att flytta, starta eget, växa inom organisationen eller något helt annat.

  27. Vad kan du bidra med hos oss?

  28. Tung och väldigt viktig fråga såklart. Här behöver du sticka ut från alla de andra som kommer komma på intervju och få samma fråga. Vad är det som gör dig unik för just denna roll? Lyft fram dina personliga egenskaper, några kompetenser som du anser är viktiga för rollen eller varför inte någon erfarenhet du har med dig som är likvärdig?

  29. Varför vill du jobba just här på vår arbetsplats?

  30. Nu kommer vi till frågorna som ofta dyker upp i slutet av intervjun där rekryteraren vill sluta cirkeln med de inledande frågorna. Se här till att vara påläst på jobbannonsen, företaget och medarbetarna på företaget. På så sätt kan du ge ett utförligt svar om vad det är som gör att du vill just till dem.

  31. Varför ska vi välja dig för denna tjänst?

  32. Undvik klyschor, svara ärligt och träna mycket på ditt svar till denna fråga. Här kommer de jämföra dig med alla de som kommer på intervju. Det är väldigt viktigt att få en bra avslutning på intervjun som gör att rekryteraren får en bra känsla av just dig.

  33. Har du några frågor till oss eller något du vill tillägga?

  34. Nyfikenhet är alltid uppskattat. Se därför till att tänka ut några frågor som du kan ställa. Dock är det väldigt viktigt att du inte ställer frågor bara för att imponera. Det lyser igenom direkt! Här är det viktigt att du verkligen har frågor som du vill ha svar på.

    Slutligen vill vi poängtera att det viktigaste är att vara så avslappnad som möjligt. Självklart är vi alla nervösa – det är mest troligt personen som ska intervjua dig också. Det visar bara på att man tar det seriöst och vill leverera.

  35. Ett avslutande tips: kom i tid!

  36. Se till att komma exakt i tid. Inte 5 minuter sent, eller 5 minuter för tidigt. Kom exakt när klockan slår den siffra som ni har avtalat. Om du är tidig är det bättre att du går ett varv eller två runt byggnaden i väntan på att du går in.

    Lycka till!

Information

Liknande artiklar

Lediga jobb

Lerum
Heltid
Projektör Arbetsledare Projektledare VVS-projektledare Byggprojektledare
2 dagar sedan
Norge
Heltid
Tekniker Teknikchef Eltekniker Servicetekniker Teknisk ingenjör Fältservicetekniker
2 dagar sedan
Malmö
Heltid
Logistiker Sales Executive Försäljningschef
24 dagar sedan
Gymvärd Hälsocoach Kostvetare Personlig tränare Träningsinstruktör Gruppträningsinstruktör
17 dagar sedan