Pilot - Lön

Lästid: 2 min

Astrid Lilja
Astrid Lilja
Astrid Lilja Astrid Lilja
Astrid är Sr. SEO Copywriter på Noor Digital och har flera års erfarenhet inom SEO och content marketing. Hon har en kandidatexamen i språkvetenskap med inriktning på digital kommunikation och har alltid haft ett stort hjärta för språk och att skriva olika typer av texter.
Publicerad 29 Feb 2024

Många drömmer om att bli pilot. Här redogör vi för vad det innebär att jobba som pilot, vilken utbildning som krävs och intressant lönestatistik.

Pilot - Snittlön

En pilot hade under 2022 i genomsnitt cirka 74 400 kr i månadslön enligt SCB.

Löneutveckling

Datan i dennna tabell är baserad på SCB:s senaste lönestatestik från 2022

Jämför snittlöner

Privat- och offentlig sektor

Offentlig sektor Privat sektor
Medellön 64 700 kr 76 700 kr

Olika regioner

Region Kvinnor Män
Stockholm kr 83 700 kr
Östra Mellansverige kr kr
Småland med öarna kr kr
Sydsverige kr kr
Västsverige kr 76 600 kr
Norra Mellansverige kr kr
Mellersta Norrland kr kr
Övre Norrland kr kr

Arbetsuppgifter och utbildning

Som pilot ansvarar du för att flyga flygplan från punkt A till B, men det innebär också att ansvara för säkerhet för alla ombord och det kräver en ständig medvetenhet om väder, flygtrafik och potentiella nödsituationer. Det här är ett yrke där du behöver ha en hög teknisk kompetens, beslutsförmåga och en djup förståelse för luftfartssäkerhet.

Förutom de tekniska färdigheterna krävs även starka personliga egenskaper. Piloter måste kunna hantera stress väl, ha goda problemlösningsförmågor och vara exceptionellt uppmärksamma på detaljer. Att vara på bra på att kommunicera är också avgörande, både för att effektivt kunna samarbeta med kabinpersonal och för att kommunicera med flygtrafikledning.

Utbildningsvägen till att bli pilot inkluderar ofta en kombination av teoretisk undervisning och praktisk flygträning. Många aspirerande piloter inleder sin karriär med en privat pilotlicens (PPL) följt av ytterligare kvalifikationer som krävs för att ta en kommersiell pilotlicens (CPL).