Lokförare lön

Lästid: 2 min

Malin Steigert
Malin Steigert
Malin Steigert Malin Steigert
Malin jobbar som Customer Success Manager och är utbildad civilekonom med inriktning Service Management. I rollen ingår arbete med kundrelationer, försäljning, projektledning och produktutveckling.
Uppdaterad 14 Mar 2024

Redo för testa något nytt? Om du söker jobb som lokförare hittar du här den senaste lönestatistiken och information om vad som krävs för att passa i rollen.

Genomsnittslön lokförare

Medellönen för lokförare låg under 2022 på cirka 40 800 kr.

Medellön kvinnor

Under 2022 var medellönen för en kvinnlig lokförare 39 700 kr.

Medellön män

Under 2022 var medellönen för en manlig lokförare 41 000 kr.

Olika regioner

Region Kvinnor Män
Stockholm 38 200 kr 39 500 kr
Östra Mellansverige kr 40 600 kr
Småland med öarna kr 41 400 kr
Sydsverige kr 42 500 kr
Västsverige kr 42 100 kr
Norra Mellansverige kr 40 500 kr
Mellersta Norrland kr 40 100 kr
Övre Norrland kr 41 000 kr

Jobbutsikter för en lokförare

Antalet yrkesverksamma lokförare i Sverige är idag cirka 4 800 fördelat på 17 procent är kvinnor och 83 procent män.

Jobbutsikter det närmsta året

Jobbutsikterna väntas vara goda för lokförare det närmsta året

Jobbutsikter de närmsta 3 åren

Jobbutsikterna väntas vara goda för lokförare det närmsta 3 åren

Arbetsuppgifter och utbildning

Att arbeta som lokförare innebär att ansvara för säker och effektiv transport av passagerare och gods på järnvägsnätet. I detta yrke krävs precision, teknisk kompetens och förmågan att hantera ansvar under resans gång. Lokförare måste säkerställa att tågen följer tidtabeller, föreskrifter och säkerhetsstandarder, vilket kräver en hög grad av koncentration och beslutsförmåga.

Utbildning till lokförare i Sverige sker genom yrkesspecifika utbildningar som ofta erbjuds av transportföretag eller utbildningsanordnare i samarbete med branschen. Utbildningen varar vanligtvis 1–2 år och kombinerar teoretiska studier med praktisk erfarenhet genom simulatorövningar och verklig körning under handledning.

För den som siktar på en karriär som lokförare är det viktigt med en stark känsla för säkerhet och noggrannhet. God fysisk och psykisk hälsa är ett krav, liksom förmågan att arbeta självständigt. Arbetsmiljön kan vara ensam, med många timmar spenderade i förarhytten, vilket ställer krav på självdisciplin och förmågan att hantera monotoni. Yrket som lokförare erbjuder en unik arbetsupplevelse med möjlighet till stabilitet och en tydlig karriärväg inom transportsektorn, och passar dig som har en passion för tåg och transport samt en vilja att bidra till samhällets mobilitet. Är det här du? Hitta lediga jobb som lokförare.

Löneutveckling

Datan i dennna tabell är baserad på SCB:s senaste lönestatestik från 2022