CSN – Återbetalning: Det här gäller

Lästid: 5 min

Malin Steigert
Malin Steigert
Malin Steigert Malin Steigert
Malin jobbar som Customer Success Manager och är utbildad civilekonom med inriktning Service Management. I rollen ingår arbete med kundrelationer, försäljning, projektledning och produktutveckling.
Uppdaterad 14 Mar 2024

Om du har studielån från CSN måste du börja betala tillbaka din skuld efter att du har pausat eller avslutat studierna, oavsett om du är arbetslös, får föräldrapenning eller flyttar utomlands. Här svarar vi på vanliga frågor om hur återbetalning till CSN fungerar och reder ut de vanligaste missförstånden om CSN-lån återbetalning.

6 vanliga frågor om återbetalning av CSN-lån

Hur mycket ska man betala tillbaka, när börjar man betala, måste man betala om man är arbetslös och vad händer om man glömmer bort att betala? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om CSN-återbetalning.

1. CSN-återbetalning – hur mycket ska man betala?

Det varierar hur mycket du ska betala tillbaka varje år och detta beror på:

  • Hur mycket du har lånat
  • Hur hög räntan är (för 2024 är räntan på 1,23 procent). Läs mer om ränta på CSN-lån
  • Hur länge du ska betala på ditt lån
  • Ett uppräkningstak på högst två procent per år

Räkna ut CSN-återbetalning med hjälp av CSN:s uträkningsfunktion. Där kan du räkna ut ungefär hur mycket du ska betala tillbaka på lånet.

Räkna ut hur mycket du ska betala

2. När börjar man betala tillbaka CSN?

Om det är ditt första CSN-lån börjar du betala tillbaka sex månader efter att du fick ditt senaste studiestöd. När det börjar närma sig betalning kommer CSN att höra av sig till dig med en betalningsplan och inbetalningskort. Detta sker oftast i samband med årsskiftet.

3. Hur gör man för att betala?

Du väljer själv vilken betalmetod du vill använda för CSN-lån-återbetalning, antingen per månad eller per halvår.

  • E-faktura – du får en faktura i din internetbank som du bara behöver godkänna
  • Autogiro – pengarna dras automatiskt från ditt konto, men du måste först ansluta dig via din internetbank
  • Inbetalningskort – betala via din internetbank med uppgifterna som står på inbetalningskortet som CSN skickar ut till dig
  • Betalkort – om du bor utomlands kan du betala med ditt bankkort, men kortet måste vara kopplat till CSN

Ibland är det lätt att glömma att betala in sin avgift och därför rekommenderar vi alltid att betala med autogiro, då betalningen sker automatiskt. Du måste bara se till att ha pengar på kontot när pengarna ska dras.

4. Hur länge betalar man?

Hur länge du betalar tillbaka beror på din ålder och hur mycket du har lånat. Lånet ska vara betalt samma år som du fyller 60, men du kan som mest ha lånet i 25 år. I ditt årsbesked hittar du information om hur länge du ska betala på ditt lån.

5. Vad händer om man inte betalar i tid?

Om du betalar för sent eller glömmer bort att betala får du en påminnelseavgift på 450 kronor. Missar du att betala den påminnelsen får du en påminnelse till. Om du inte betalar efter det så får du ett kravbrev från CSN. Därefter går skulden till Kronofogden eller inkasso, så det gäller att betala tillbaka i tid och ha koll på sina inbetalningar.

Läs mer om påminnelseavgift här.

6. Kan man överklaga en CSN-återbetalning?

Du kan överklaga till CSN om du tycker att de har fattat ett felaktigt beslut. Då behöver du skriva ett överklagande som du sedan skickar in till CSN. Senast tre veckor från det att du fick beslutet från CSN måste du ha skickat in din överklagan.

Läs mer om att överklaga CSN-beslut här.

4 vanliga missförstånd om CSN-återbetalning

Det är vanligt med missförstånd när det gäller CSN-återbetalning, och ibland kan det vara svårt att veta vad som faktiskt gäller. Här går vi igenom några av de vanligaste missförstånden.

#1. ”Jag kan vänta lite med att betala tillbaka på mitt lån”

Det stämmer inte helt. Du börjar betala tillbaka på ditt lån sex månader efter att du fått din sista utbetalning. Återbetalningen sker alltid i samband med årsskiftet, så därför kan det dröja upp till ett och ett halvt år innan du börjar betala tillbaka, men då gäller det att du har uppdaterat dina uppgifter hos CSN, så att du får veta när det är dags för dig att börja betala. Missar du dina betalningar kommer du få en eller flera påminnelseavgifter, som kan leda till inkasso eller Kronofogden.

#2. ”CSN skriver av min skuld om jag inte betalar på den”

Detta stämmer inte. Din återbetalningstid kommer inte att förlängas automatiskt för att du inte betalar in, däremot blir din återbetalningstid kortare och dina belopp blir högre. Du har som längst 25 år på dig att betala tillbaka ditt lån och det ska ske innan du fyller 60 år.

#3. ”CSN har koll på vad jag gör och var jag finns eftersom det är en myndighet”

Detta stämmer inte. Du måste själv meddela CSN om när du börjar eller slutar på ett arbete eller om du skulle flytta utomlands. Använd Mina sidor på CSN för att hålla din profil uppdaterad med rätt information om dig.

#4. ”Det är ingen idé att höra av sig om jag har svårt att betala”

Detta stämmer inte helt. Oavsett om du jobbar eller är arbetslös ska du betala tillbaka på ditt CSN-lån, men det kan finnas undantag så därför rekommenderar vi alltid att höra av sig till CSN för att se om du kan påverka din återbetalningsplan. Ju tidigare du hör av dig, desto bättre.