När är det dags att byta jobb?

Lästid: 5 min

Erla Andersson
Erla Andersson
Erla Andersson Erla Andersson
Erla jobbar som Content Team Coach och arbetar löpande med SEO, coachning och teamutveckling. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap, men har även studerat retorik och företagsekonomi på GU. Tidigare i karriären har hon varit i resebranschen och restaurangchef inom fast food.
Uppdaterad 27 aug. 2024

Har du tröttnat på ditt jobb? Eller känner du helt enkelt att du inte utvecklas längre? Då kan det vara dags att byta jobb. Men hur vet man egentligen att tiden är inne? Att byta jobb är alltid en risk för du kan ju aldrig veta om gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Dock är detta en risk vi ibland behöver ta för att kunna utvecklas, förenkla livspusslet eller må bättre.

6 tecken på att det kan vara dags att leta nytt jobb

Det är bara du själv som kan avgöra när det är dags att byta jobb, men här har vi sammanfattat några punkter som du kan använda för att avgöra om du har fastnat och det faktiskt är dags att sluta.

1. Kom fram till vad det är du saknar på ditt nuvarande jobb

Det första du behöver göra är att identifiera vad det är som gör att du överväger att byta jobb. Utvecklas du inte längre? Trivs du inte med kollegorna? Är du trött på att behöva pendla till jobbet? Gillar du inte arbetsuppgifterna? Ta dig tiden att fundera och identifiera var skon klämmer.

Därefter är det dags att fundera på vad är det du uppskattar med ditt nuvarande jobb, som gör att du stannar kvar?

När du har gjort detta vet du vad du söker hos din arbetsgivare för att kunna trivas och göra ett bra jobb, och det är väldigt viktigt att veta när du ska ta beslut om din framtid.

2. Lyssna på varningssignalerna

Känner du dig ointresserad av jobbet, dina arbetsuppgifter såväl som arbetsplatsen i stort, finns det vissa varningssignaler som tyder på att det är dags att byta jobb. Om en eller flera av följande punkter stämmer in på dig, kan det vara dags att gå vidare.

  • Du underpresterar på jobbet. Du kanske försöker utvecklas, men du kommer aldrig vidare och din ansträngning visar inget resultat.
  • Du har flera gånger sagt till dig själv att du ska sluta, men det händer aldrig något.
  • Du är inte intresserad av att utvecklas eller ta nästa steg i karriären.

3. Lek med tanken

Försök sätta dig in i tanken på att faktiskt byta jobb. Börja med att fundera på vilka arbetsuppgifter du hade velat ha på nästa jobb. Skriv sedan ner för- och nackdelarna med det jobbet som du har i åtanke. En nackdel kan till exempel vara att du måste avsluta din fastanställning för en provanställning, medan fördelarna kan vara att du känner att du utvecklas åt rätt håll och att du får nya kollegor.

4. Ta reda på riskerna

Innan du säger upp dig och fattar ditt slutgiltiga beslut är det viktigt att du har tänkt igenom ditt beslut ordentligt. Fundera en extra gång på nackdelarna med att sluta, för även om du är övertygad om att du är på fel jobb kan det finnas risker med att sluta: du kanske förlorar inkomst, skadar personliga relationer eller får ett “sämre” CV.

5. Var ärlig mot chefen

Det kan kännas jobbigt, men var alltid ärlig och berätta för din närmsta chef hur du känner och lyssna på vad hen har att säga. Kanske har hen redan märkt att du mått dåligt och vill försöka hjälpa dig. Det kanske till och med finns möjlighet för omplacering inom företaget, eller att chefen känner till något annat jobb som hade passa dig.

6. Ta steget – Våga byta jobb!

När du har kommit fram till att det är dags att byta jobb gäller det att komma igång med jobbsökandet. Du har säkert redan börjat kolla lite smått efter spännande jobb, men nu gäller det att faktiskt våga söka nya jobb. Vi vet att det kan kännas läskigt, inte minst om du har haft samma jobb under en längre tid, men det är helt enkelt något du måste göra för att komma vidare.

3 tips för att komma igång med jobbsökandet

Här delar vi med oss av tips på hur du enkelt kan komma igång med jobbsökandet, för när beslutet om att byta jobb väl är taget, finns det inget att vänta på.

1. Börja med att researcha

Vi rekommenderar att du börjar med att surfa runt på nätet för att hitta lediga tjänster och läsa på lite extra om de tjänster som verkar intressanta. Fundera på om du letar efter något liknande som du jobbar med idag, eller om du vill byta karriär helt? Då kanske det egentligen är en utbildning du ska leta efter. På sidor som Studera.nu kan du hitta och jämföra olika utbildningar på högskolor och universitet runtom i Sverige. Välj ämnesområde eller använd sökfunktionen för att hitta det du letar efter.

2. Sök jobb

Idag är det väldigt smidigt att söka jobb och det är ett enkelt sätt att gå tillväga för att hitta ditt nya jobb. Du kan bläddra bland tusentals lediga jobb hos oss och söka nytt jobb med bara några knapptryck. Vissa tjänster kan du dessutom söka helt utan CV och personligt brev, vilket inte alls kräver mycket av dig som arbetssökande då du slipper tänka på att skriva en jobbansökan och allt jobb som det innebär.

3. Finslipa på din ansökan

För de jobb som kräver CV och personligt brev måste du dock få ordning på din jobbansökan. Det gäller att du skriver en jobbansökan som sticker ut från övriga sökande. Fundera på vad det är som utmärker dig och hur du kan väcka rekryterarens intresse i ditt personliga brev och CV. Ta gärna hjälp av våra tips här – vi hjälper dig med allt från tips när du ska skriva cv och personligt brev, till hur du får till en riktigt bra Linkedin-profil, som alla tre är viktiga komponenter för att du ska lyckas med din jobbansökan.

Information

Liknande artiklar

Lediga jobb