Postdoktor i livsmedelsteknologi, inriktning växtproteiner i livsmedel
Skicka ansökan

Om tjänsten

Besök hemsida
Omfattning Heltid
Publicerad 2024-09-13

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet. Avdelningen för livsmedel och läkemedel bedriver forskning och undervisning med relevans för livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och andra närliggande branscher. Vi erbjuder en stark forskningsmiljö med god forskningsinfrastruktur inkluderat en enhet för utvärdering av livsmedel via humanförsök och pilothall för livsmedelsforskning. Vår verksamhet har tydlig koppling till Agenda 2030, framför allt hållbar konsumtion och produktion samt människors hälsa. En viktig del av vår strategi är samarbete med industri, omgivande samhälle och andra forskargrupper både i Sverige och internationellt. Särskild ämnesbeskrivning För att frigöra potentialen hos växtproteiner och fullt ut utnyttja deras olika funktionella egenskaper i livsmedelsprodukter behöver vi en bättre förståelse för hur extraktionsprocessen, proteinseparationsstegen och vidare formulering och bearbetning påverkar proteinerna. I projektet ska en noggrann kartläggning göras av egenskaperna hos ärtproteiner från svenska grödor (gula ärtor) för att ge insikt i hur dessa bäst kan användas för att ta fram komplexa produkter som mjölk, yoghurt, bredbara pålägg, och gelade eller skummade produkter. Albuminerna och globulinerna har olika karaktäristiska egenskaper och metoder för att utnyttja varje proteinfraktion på bästa sätt, och att kombinera de separerade proteinerna är kärnan i projektet. Arbetsuppgifter I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst 20% av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering. Forskningsuppgifterna i detta projekt inkluderar att utforma separationsmetoder för proteiner från gul ärta för att erhålla albumin- och globulinfraktioner, karakterisera deras funktionella egenskaper och undersöka sätt att processa och kombinera dessa proteinfraktioner för att maximera deras funktionalitet i komplexa livsmedelsprodukter baserade på emulsioner, geler och skum. För mer information: https://lu.varbi.com/what:job/jobID:754531/ Välkommen med din ansökan! LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen. Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Mer info

Omfattning Heltid
Varaktighet 6 Månader eller längre
Antal platser 1
Lön Fast månads- vecko- eller timlön

Sök jobbet

Ansök via arbetsgivarens hemsida

Skicka ansökan

Dela annons