Vilken är marknadens bästa inkomstförsäkring?

Lästid: 4 min

Erla Andersson
Erla Andersson
Erla Andersson Erla Andersson
Erla jobbar som Content Team Coach och arbetar löpande med SEO, coachning och teamutveckling. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap, men har även studerat retorik och företagsekonomi på GU. Tidigare i karriären har hon varit i resebranschen och restaurangchef inom fast food.
Uppdaterad 14 Mar 2024

Funderar du på att skaffa en privat inkomstförsäkring och vill veta vilken som är marknadens bästa inkomstförsäkring? Då har du hittat helt rätt. Här har vi samlat flera aktörer och deras försäkringar.

Jämför inkomstförsäkring – hitta bästa inkomstförsäkringen 2024

I dag är det enkelt att jämföra inkomstförsäkring och hitta den bästa online. Med lite research och med hjälp av sajter som oss kan du snabbt hitta den bästa lösningen för dig. Du kan också använda sajter som Inkomstförsäkring.se där du kan söka på ditt yrke och snabbt kan få fram förslag på olika försäkringar.

Accept inkomstförsäkring

Accept är en av få som erbjuder en inkomstförsäkring i över 13 månader, vilket innebär att du får trygghet under en längre period om du skulle bli arbetslös. Helt oberoende av vilken a-kassa du är med i kan du teckna inkomstförsäkring hos Accept.

Förutom att de erbjuder inkomstförsäkring har de även en jobbsökartjänst som kan hjälpa dig att komma tillbaka till arbete snabbare när du blivit arbetslös.

Fördelar med Accept:

 • Få ersättning på upp till 80 % av din lön
 • Få ersättning i upp till 300 dagar

Teckna Accept inkomstförsäkring

Ledarna inkomstförsäkring

Ledarna inkomstförsäkring är för dig som är medlem i Ledarna och inte fyllt 65 år. Inkomstförsäkringen administreras av Bliwa och består av en basförsäkring som försäkrar en månadsinkomst upp till 80 000 kr i 150 dagar som längst. Därtill kan du även välja tilläggsförsäkring för att förlänga tiden för ersättningen eller försäkra en högre inkomst.

Fördelar med Ledarna:

 • Få ersättning på upp till 80 % av din lön
 • Få ersättning i upp till 250 dagar

Teckna Ledarna inkomstförsäkring

Unionen inkomstförsäkring

Unionens inkomstförsäkring erbjuder ersättning i upp till 150 dagar, vilket motsvarar ungefär sju månader. Men om du tecknar en tilläggsförsäkring på 50 kr/mån kan du få ersättning i upp till 200 dagar (ca nio månader).

För att få ersättning från Unionens inkomstförsäkring måste du dock uppfylla vissa kriterier, som att ha varit medlem i Unionen i minst 12 månader och i svensk a-kassa i minst 12 månader. Dessutom måste du arbetat minst 80 timmar per kalendermånad och ha en lön som överstiger ersättningstaket i a-kassan.

Fördelar med Unionen:

 • Få ersättning på upp till 80 % av din lön
 • Få ersättning i upp till 150 dagar
 • Ingår i medlemskapet på Unionen utan extra kostnad

Ansök om Unionens inkomstförsäkring

Folksam inkomstförsäkring

Folksam inkomstförsäkring gäller dig som är med i ett fackförbund som omfattas av inkomstförsäkringen från Folksam. Detta innebär att inkomstförsäkringen kan variera beroende på vilket förbund där medlem i. Du hittar mer information på deras hemsida och kan se vad som gäller för just ditt förbund.

Fördelar med Folksam:

 • Få ersättning på upp till 80 % av din lön
 • Få ersättning i upp till 200 dagar

Teckna Folksam inkomstförsäkring

Vanliga frågor

Vad är inkomstförsäkring?

Om du blir arbetslös eller sjukskriven kan du med hjälp av en inkomstförsäkring försäkra din inkomst och få ersättning som motsvarar en stor del av lönen du hade när du arbetade. Inkomstförsäkringen är ett bra komplement till din a-kassa, då du kan få tillbaka upp emot 80 procent av din lön. Men med tanke på att a-kassan har ett tak på 26 400 kr/mån (före skatt) kan du drabbas av ett väldigt stort inkomstbortfall om du tjänar mer än detta belopp och då kan en inkomstförsäkring vara lösningen för dig.

Hur fungerar inkomstförsäkring?

Om du har en inkomstförsäkring innebär det att du får en ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön, men för att få ersättningen måste du ha beviljats a-kassa. Så när du blivit arbetslös är det viktigt att du så snabbt som möjligt anmäler dig som arbetslös till a-kassan för att du ska kunna börja nyttja din inkomstförsäkring.

Vad krävs för att få inkomstförsäkring?

För att teckna inkomstförsäkring är det ofta ett krav att du:

 • Är fastanställd
 • Har fyllt en viss ålder
 • Har tecknat inkomstförsäkring en viss tid innan du blir arbetslös
 • Är med i a-kassan

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Kostnaden varierar beroende på vilken försäkring du har och hur omfattande den är. På exempelvis Unionen kostar det 50 kr/mån för inkomster som når upp till 60 000 kr/mån. Enligt Compricer.se bör andra fackförbund ha ungefär samma kostnad.

Hur länge gäller inkomstförsäkring?

Ersättningsperioden varierar mellan olika försäkringar, men generellt sett brukar en inkomstförsäkring gälla mellan 100–300 dagar, som du också kan se i vår lista ovan med de olika försäkringarna. När de dagarna är slut kan du ofta välja till en tilläggsförsäkring för att få ytterligare ersättningsdagar.