Arbetsbeskrivning
Vill du göra skillnad och bidra till samhällsnytta i en organisation som värdesätter nyfikenhet, vetenskaplig integritet och människors hälsa? Vill du också verka i en inspirerande miljö där du får växa både som specialist och som kollega samt få tillgång till ett brett nätverk av experter inom toxikologi, kemisk analys, risk-nyttobedömning och kommunikation? Då är denna roll som risk- och nyttovärderare något för dig!
Livsmedelsverket
Intresset för frågor om mat och dricksvatten är idag stort och är något som berör oss alla. På Livsmedelsverket bidrar vi till att maten och dricksvattnet är säkert för Sveriges konsumenter, till att ingen blir lurad om vad maten innehåller och till en hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket är med och bygger Sveriges civila försvar och har en nyckelroll för en robust livsmedels- och dricksvattenförsörjning.
Avdelningen för risk- och nyttovärdering
Risk- och nyttovärderingsavdelningen är en tvärvetenskaplig avdelning med experter inom toxikologi, nutrition och mikrobiologi uppdelat på tre enheter. Avdelningens huvuduppdrag är att göra oberoende vetenskapliga risk- och nyttovärderingar, ta fram kunskapsunderlag samt göra undersökningar om matvanor och innehåll i livsmedel. Detta som underlag för Livsmedelsverkets rekommendationer och råd, regelarbete och för den riskbaserade livsmedelskontrollen. På avdelningen arbetar vi på vetenskaplig grund, oberoende av andra intressen.
Hos oss får du använda din vetenskapliga kompetens för att göra skillnad för människors hälsa. Här blir du en del av en nyfiken och högkompetent avdelning där vi tillsammans arbetar för att maten i Sverige ska vara trygg och säker, baserat på aktuell vetenskap.
Nu söker vi en medarbetare till den toxikologiska enheten som vill vara med och stärka vårt arbete med toxikologiska riskbedömningar – särskilt inom området tillsatser men också andra ämnen som kan förekomma i livsmedel.
Din roll
I den här tjänsten arbetar du med vetenskapliga toxikologiska utvärderingar och exponeringsuppskattningar av kemiska ämnen som kan förekomma i mat och dricksvatten. Du bidrar med expertstöd i frågor kopplade till toxikologi och arbetar i nära samverkan med kollegor, forskare och andra myndigheter. Arbetet innebär samarbeten nationellt och internationellt, samt deltagande i projekt och utvecklingsinsatser.
I uppdraget får du:
• Fördjupa dig i aktuella toxikologiska frågor knutna till bland annat tillsatser och andra ämnen som kan finnas i mat och dricksvatten.
• Kombinera data från olika vetenskapsfält och bidra till skarpa, välunderbyggda riskbedömningar.
• Samarbeta med kemister, nutritionister och andra experter, både nationellt och internationellt, för att sätta resultaten i ett vetenskapligt sammanhang.
• Vara med och formulera vetenskapliga underlag – som i förlängningen påverkar både konsumenter, livsmedelsföretag och myndigheter.
• Delta i projekt och nätverk som ger dig möjlighet att utvecklas och bredda ditt perspektiv.
• Arbeta i en miljö som uppmuntrar metodutveckling, kontinuerligt lärande och reflektion.
Du tar tillsammans med dina kollegor ansvar för verksamhetens gemensamma uppdrag och resurser samt möter målgruppers behov. Vidare gör du genomtänkta prioriteringar i arbetet och levererar i enlighet med uppsatta mål. Du omvärldsbevakar för att inhämta nya perspektiv, upprätthåller relevant kompetens och anpassar ditt arbete till verksamhetens krav och förutsättningar.
Din kompetens
Du har en utbildning inom toxikologi (gärna forskarutbildning) och har en stark förmåga att analysera samt sammanfatta komplexa underlag. Därtill är du van att kommunicera både skriftligt och muntligt med hög vetenskaplig precision. Du behärskar svenska flytande i både tal och skrift och har mycket goda kunskaper i engelska.
Det är meriterande om du har utbildning inom farmakologi, medicin eller biomedicin, liksom erfarenhet av arbete på myndighet eller inom livsmedelstoxikologi och tillsatser. Även erfarenhet inom projektledning, immuntoxikologi, epidemiologi eller statistiska metoder är värdefullt, liksom erfarenhet av riskbedömning.
Dina personliga egenskaper
För att lyckas i ditt arbete agerar du ansvarstagande, samarbetsinriktat och utvecklande. Du är lösningsfokuserad och bjuder in till och är öppen för samarbeten och nya perspektiv. Du trivs med att arbeta i team och är öppen för nya arbetssätt. Du har en stark analytisk förmåga, tillämpar dina specialistkunskaper och delar kompetens och lärdomar för att stärka vår gemensamma förmåga.
Välkommen att kontakta oss
Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Emma Halldin Ankarberg. Representant för Saco-S är Ulla-Kaisa Koivisto Hursti och för ST Anneli Widenfalk. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.
Sista ansökningsdag är 2025-01-18. Ansök via platsannonsen på Lediga jobb (livsmedelsverket.se), märk ansökan med diarienummer 2025/04592.
Ansökan ska vara skriven på svenska.
Mer information om tjänsten
Anställningsform: Tillsvidare, heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Titel vid anställning: risk och nyttovärderare
Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse
Organisationstillhörighet: Enheten för toxikologi.
Placeringsort: Uppsala.
All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Inför intervju
Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
Vi gör vår bedömning grundat på den information som finns i ansökningshandlingarna och var därför tydlig med att beskriva hur du uppfyller kvalifikationerna.
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.