Postdoktor – Kolhydratkvalitet i nya spannmålssorter

Antal platser:
Yrkesbenämning: Övriga kemist-jobb
Publicerad: 2020-01-14
Sista ansökningsdag: 2020-02-24
Stad: Uppsala
Institutionen för molekylära vetenskaper Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) söker en motiverad kandidat till en 2-årig anställning som postdoktor i livsmedelsvetenskap med inriktning mot kolhydratkvalitet i spannmål. Anställningen är placerad vid institutionen för molekylära vetenskaper, BioCentrum, SLU, Uppsala, och inkluderar samarbete med institutionen för växtbiologi, samt företag som producerar spannmålsprodukter. Institutionen för molekylära vetenskaper ingår i Biocentrum-klustret, som är en kreativ och stark internationell forskningsmiljö för grundläggande och tillämpad forskning vid SLU. Forskning och utbildning vid institutionen belyser livsmedlens sammansättning, strukturer och egenskaper och omfattar såväl råvaran, dess hantering och förädling till produkt. Vår forskning har visat hur kostfiber från olika råvaror påverkas under tillagning av livsmedel och att det går att påverka kostfibersammansättningen så att produkterna blir nyttigare. I samarbete med växtförädlare utvecklas nya grödor som förhoppningsvis kommer att öka hälsofördelarna ytterligare. Arbetsuppgifter: Som post-doktor kommer du att ha en viktig roll i vår forskning med fokus på kostfiber. Arbetet innefattar kemisk karakterisering av polysackarider i synnerhet beta-glukan. Syftet är att förstå hur den kemiska strukturen skiljer sig mellan olika förädlingslinjer av spannmål och därmed kunna förklara skillnader i egenskaper. Forskningen tillsammans med växtförädlare innebär utredning av hur genetiska skillnader påverkar polysackaridernas struktur och egenskaper. Karakterisering av polysackarider innebär arbete med extraktion, fraktionering och kemisk analys med exempelvis enzymatiska, spektroskopiska och kromatografiska metoder. Kvalifikationer: För anställningen krävs doktorsexamen inom livsmedelsvetenskap eller annat närliggande relevant område. Goda kunskaper och praktisk erfarenhet av tekniker för karaktärisering av livsmedel är ett krav, liksom god förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt på engelska. Praktisk erfarenhet av arbete med polysackarider och/eller spannmålsprodukter är meriterande. Behörighet: Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss i första hand till personer som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år. Placering: Uppsala Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 2 år Omfattning: 100% Tillträde: Enligt överenskommelse. Ansökan: Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2020-02-24. Fackliga kontaktpersoner: https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/ Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och nyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt. SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala. www.slu.se SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning.

Information om jobbet

Arbetstid & varaktighet
  • Heltid
  • 6 månader eller längre
  • Vanlig anställning
Lön
  • Fast månads- vecko- eller timlön
Besök hemsida